Mihin Helsinigin kaupunki oikein säästää?

Suomen Oikeutta Siivoojille -liike paheksuu syvästi Helsingin kaupungin liikelaitoksen Palmian tapaa toimia siivouksen kilpailutusta seuranneessa liikkeenluovutuksessa. Asia on kauaskantoinen ja pelkona on totaalinen siivoojien oikeuksien alasajo. Pitkällä siinä jo ollaankin. Monien siivoojien palkka- ja muut edut on kilpailutuksen seurauksena jo menetetty useilla paikkakunnilla. Tapa, jolla Palmia asiasta ilmoittaa siivoojille, on vailla inhimillisyyttä. Tukemme on esiinnousseen rohkean yksittäisen siivoojan takana ja hänen kolleegoillaan. Työsopimuslakia räikeästi rikkoen tämä on häpeäksi Helsingin kaupungille ja kyseenalaistaa sen maineen työnantajana.

Asiaan on puututtava ajoissa. Kuntien ja valtion yrityksiä ja laitoksia tulisi kehittää edelläkävijöiksi työllisyyden alalla. Yksityistäminen ja kilpailuttaminen tuo tullessaan aina huononnuksia työntekijöille jonkun vetäessä joka tapauksessa välistä. Erityisen törkeää tässä on se, että palkkojen alasajoa tapahtuu matalapalkka-alalla. Siivoojista liian suuri osa elää sietokykynsä äärirajoilla, heistä on revitty kaikki irti firmojen voittoihin. Poliitikkojen on herättävä tähän kansan kurjistamiskehitykseen ja kilpailutusten järjettömyyteen.

Hankalien työntekijöiden pois potkiminen näyttää olevan Palmian virallinen linja. Vanhempaa väkeä, joista Palmia puhuu "ressukoina", on yritetty saada ennenaikaiselle eläkkeelle. Nyt liikkeenluovutusta käytetään häikäilemättä hyväksi "ressukoista" eroon pääsemiseksi. Laittomuuksiin on sorruttu jo ainakin vuodesta 2000 lähtien, jolloin kaupunki lyhensi keikkasiivoojien työaikoja Palmian ja kaupungin henkilöstöpalveluyhtiö Seuren keskinäisellä sopimuksella. Myös työaikojen pärstäkerroinrukkausta on tapahtunut. Kun suomalainen keikkasiivooja on tehnyt siivousalueen kokopäiväisenä, on ulkomaalaisen keikkailijan pitänyt tehdä sama alue kuudessa tunnissa. Kuinkahan paljon kaupunki vetää höplästä ulkomaalaisia työntekijöitään, vaikka virallisessa strategiaohjelmassaan ilmoittaa tavoitteekseen monikulttuurisen kaupungin sekä etnisen syrjinnän kiellon. Kun keikkasiivooja on alkanut kysellä laittomien lyhennysten perään, on hänelle ilmoitettu johtavan henkilöstökonsultin toimesta, että lyhennykset on tehty sen vuoksi kun siivoojat ei osaa merkitä tuntilistoja oikein! Vaikka syynä onkin ollut Palmian ja Seuren välinen sopimus lyhennyksestä. Seurauksena on ollut tämän siivoojan tyly pois potkiminen ilmoituksella: meillä ei enää ole sinulle töitä. Kuitenkin töitä oli tarjolla ja uusia siivoojia haettiin senkin jälkeen. Asiakkailta poispotkittu siivooja oli saanut pelkkää kiitettävää palautetta.

Mihin kaupunki oikein säästää? Kun Helsinki tekee vuosittain satojen miljoonien eurojen voitot, viime vuonna 292 milj. euroa, silti se ryövää siivoojien ennestäänkin pienistä palkoista. Kaupungin toiminta on moraalitonta. Tällaista röyhkeää ja tunteetonta toimintaa ei saa sallia demokraattisessa oikeusvaltiossa.

Kirsti Kangas
Oikeutta Siivoojille -liikkeen puheenjohtaja
Helsinki