Siivoojat ja lama

Siivoojat ovat maksaneet liiankin kanssa edellisestä lamasta. Laman saa maksaa ne, jotka ovat siihen syyllisiä.

Selkärankaa on taivutettu jo niin, että se on vaarassa katketa. Pätkätöitä tekevät siivoojat elävät köyhyysloukussa ja taistelevat absurdien lakien viidakossa toimeentulostaan. Laillistetut orjatyölait mahdollistavat tämän toimijan kiduttamisen ja kyykyttämisen. Kuten myös vuokratyöfirmojen ja alihankkijaketjujen tekemät työsopimukset, jotka eivät päivänvaloa aina kestä. Suuri osa siivoojista ei elä palkallaan vaan joutuvat turvaverkostojen syöveriin. Köyhyys ja ruokajonot ovat arkipäivää.

On monenlaisia elämäntilanteita, esim. opiskelijat ja akateemiset työttömät. Monet tekevät pari tuntia aamulla ja toiset pari illalla eli ovat naimisissa (koukussa) työnsä kanssa. Riittävää toimeentuloa vähät tunnit ei takaa. Siivoojat ovat maksumiehinä halvimman hinnan kilpailutus -ja yksityistämishullunmyllyssä siivousfirmojen mielivallan alla.

Siivoustyö on ehdoton edellytys muiden alojen tuottavuudelle. Sen pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta sen tärkeyttä ei noteerata julkisuudessa mitenkään. Oikeutta Siivoojille -liike vaatii 10 euron tuntipalkkaa, orjatyölakeja kumoon, pätkätyöt kokopäiväisiksi ja palkkahuijaukset pois sekä kaikille siivoojille ihmisarvoista kohtelua.

Pk-seudun siivoojista on jo n. 20% ulkomaalaistaustaisia, jotka tekevät pääasiassa pätkätöitä. Heidän työoloissa ja työluvissa on havaittu paljon hämärää ja on vaikeaa saada faktatietoa näistä toimijoista. Ajan mittaan kyllä tulee päivänvaloon asioita, joista on vaiettu.

Oikeutta Siivoojille -liike on toiminnan liike, joka ei jää muutamaan mielenosoitukseen eikä adressien luovuttamiseen työnantajille. Takaamme sen, olemme hyvällä alulla toiminnassa ja meihin on alettu suhtautua vakavasti.