Köyhyydestä

Suomessa elää kaikkiaan 708 000 ihmistä köyhyysrajan alapuolella. Jo edellisen laman aikana eniten kärsineet kuten yksinhuoltajat, ja yksin asuvat perusturvalla elävät, ovat köyhtyneet entisestään. Jopa 30%, joka oli 90 –luvulla 8%. Pienituloisuusraja on yksineläjällä 13 000. Tästä on yhteneviä tilastoja. Lähes puolet köyhyysrajan alapuolella olevista ovat naisia. Tällöin jo moni koki pysyvän syrjäytyneisyyden, ja nyt tullut huimasti lisää

Köyhyysaste lasketaan mediaanitulosta, joka on koko väestön tulot, 60% siitä, on köyhiä. Heitä tullut lisää 50 000. Uusi on nuorten ja pienituloisten eläkeläisten kasvava köyhyys. Nuorille 2006 asetettu ”pakkotyölaki”tietyn työttömyysajan jälkeen töihin 8 euron tuntipalkalla +peruspäiväraha.

Satakomitea osoittautui etujärjestöjen temmellyskentäksi. Olihan sen lähtökohta että työhaluttomuus on perimmäinen syy työttömyyteen. Vallassa oleva käsite ettei perusturvaa voi nostaa, nostamatta mm. ansiosidonnaista turvaa, pitää köyhyyttä yllä. Ihalaisen sosiaalitupo teki rumaa jälkeä, sillä vedettiin matto alta. Työnantajien kelamaksun poistamiseen miljardi euroa, oli selvä singnaali miten pitää nennä.Pelko että nekin rahat nenee yksityisille vakuutusyhtiöille ja sitä kautta ulkomaille. Minne liekään

Samalla lapsilisät nouseee vain kolmen lapsen osalta. Kodinhoitotuen ja lapsilisien sitominen kuluttajaindeksiin sopii porvarihallituksen tyyliin. Äidit pois työelämästä. Eläkeläisten osalle takuueläke olisi 650 euroa, käsittäisi 120 000 saajaa.

Asumiskustannusten kalleus on yksi suuri syy toimeentuloturvan hakijoiden huimaan kasvuun,.kun Kelan maksama asumistuki ei kata kaikkia asumiskuluja. Peruspäivärähällä elävälle sossu maksaa erotuksen. Tässäkään osin sata –komitean tavoitteet samalle luukulle kaikki, ei toteutunut. Vuokrat ovat nousseet huimaa vauhtia, tonttihintojen nousun myötä. Kaupungin johto on antanut alehintaan tontteja rakennusliikkeille. On luotu hyvä pohja grynderien temmellyskentäksi ja nahdollisuus tonttikeinotteluun.Asumisen järjestäminen ei saa olla bisnestä, vaan julkista toimintaa.

Kohtuuhintaisia asuntoja lisää. Kaupungin omaa vuokra-asuntotuotantoa lisättävä ja olisi hyvä palata arava järjestelmään ja aravarajoituksista vapautuvat vuokratalot pitää kunnalla

Yli neljännes työvoimasta on joepätyypillistä ja epäsäännöllisen säännöllistä.Lisääntyvän epävarmuuden laajuus on jäänyt oikeesti huomaamatta politiikassa, laisäädännöissä, turvaverkoissa.

Ja tietenkin mediassa. Myös vasemmistolainen, Ay –liike on pudonnut kelkasta työelämän murroksen myötä.. Tuntuu että ammattiliitot vain kilpailevat keskenään. Osa –aikatyöläisen arki on kuluttavan raastavaa paperien pyöritystä epäoikeudenmukaisten ja absurdien lakien viidakossa. Pakka on sekoitettu niin ettei kukaan tunnu saavan selkoa siitä. Tarkoituksella kaiketi?

Turvaton työ luo perustaa yleiselle pelon kulttuurille muodostaen uusia naisia vastaan suuntautuvia syrjinnän ja sosiaalisen väkivallan muotoja. On paljon naisia esim siivoojia ja kaupan alalla,jotka tekevät aamulla pari tuntia sekä illalla toiset pari. Sekä ovat vielä hälytysvalmiina jos tarvitaan muulloin. Ruoka ja leipäjonossa on yhä enemmän väkeä, kokonaisia perheitä. Alle 8 euron tuntipalkalla ei elä, köyhyys on arkipäivää. Huolestuttavaa tässä on se että tätä pidetään normaalina! Lamalla leikitään.

Lama kohtelee ihmisiä eriarvoisella tavoilla.Toise rikastuvat, toiset köyhtyvät entisestään. Lomautukset ja irtisanomiset,joskus täysin perusteettomat, kasvavat. Ja viha, joka suuntautuu vääriin kohteisiin kuten maahanmuuttajiin.. Osingoista ja optiotuloista ei luovuta, eikä pääomatuloja veroteta. Tämä prosessi johtuu rakenteesta, ei yksilöistä. Politiikassa ei ole mitään logiikkaa vaan irrationaalisia päätöksiä.